در این نوشته قصد دارم به سیستم عاملی متفاوت با سیستم عامل امروزی ویندوز که اکثر ما ازش استفاده می کنیم بپردازم. گنو لینوکس که در حقیقت سیستم عاملی با هسته لینوکس هست که با همکاری شرکت گنو که موسس اون هم ریچارد استالمن هست تبدیل به یک سیستم عامل قدرت مند و حرفه ای در عرصه های مختلف شده است.

کسب اطلاعات بیشتر در مورد چگونگی پیدایش این سیستم عامل رو به عهده خود دوستان می زارم و الان میخوام چند جمله ای از این سیستم عامل بگم. این یه سیستم عامل آزاد و متن بازی هست که بر اساس مجوز GPL منتشر میشه و خودش و نرم افزار هایی که درش استفاده میشه آزاد و متن باز هستند و هیچ هزینه ای بابت اون پرداخت نمیکنید و همچنین دارای رابط کاربری مختلف هست که برای نمونه میتونیم به Gnome و Kde اشاره کنیم.


به دوستانی که قبلا با این سیستم عامل کار نکردند باید عرض کنم که این سیستم عامل یه دنیای متفاوت نسبت به سیستم عامل مک و به خصوص ویندوز هست البته نمیخوام دوستان رو بترسونم از اینکه به سمتش برند بلکه هدف من ترغیب شما و دوستان به محاجرت به سمت این سیستم عامل دوست داشتنی هست.

ولی این رو باید بگم که وقتی وارد این سیستم عامل می شید دیگه خبری از درایو C ، D یا ... نیست و کلا ساختار پارتیشن بندی و فایل ها در این سیستم عامل با سیستم عامل ویندوز فرق می کند (که بعدا در نوشته های بعدی بیشتر در مورد ساختار اون بحث میکنیم).

طریقه نصب نرم افزار در این سیستم عامل هم با سیستم عامل ویندوز و مک فرق میکنه که راحترین روش نصب اون از طریق مخازن رسمی هست که در داخل خود سیستم عامل و با کلیک یک گزینه و وارد کردن رمز عبور به راحتی قابل نصب است؛ اینم بگم که استفاده از این روش مستلزم داشتن اینترنت هست که در مراحل بعدی و نوشته های بعدی در مورد انواع روش نصب مفصل بحث میکنیم).

چیزی که منو روز اول ترغیب به استفاده از این سیستم عامل کرد ابتدا آزاد بودن و متن باز بودن اون بود و اینکه دیگه مجبور نبودم از یک نرم افزار کرک شده و پر از اشکال استفاده کنم و تازه نگران آپدیت شدنش هم باشم.

دلیل دیگش امنیت خوب و بالا اون بود که اگر نگم امن امنه که نمیشه صد رد صد به یک سیستم عامل نسبت داد ولی باید گفت که چندین برابر امنیتش از ویندوزی که ما ازش استفاده میکنیم بیشتر هست.

من هم از این ناراحت میشدم که چرا ما باید از نرم افزار های انحصاری ویندوز استفاده کنیم که هیچ در مورد عملکردش نمیدونیم و دسترس به کدهای برنامه نداریم و ما رو انحصار به یه چیز کردند و اونجوری که خودشون میخوان هدایت میکنند، به طور مثال برای استفاده از اینترنت ما رو مجبور به استفاده از مرورگر اینترنت اکسپلورر میکنند که واقعا افتضاحه؛ شاید برخی از دوستان به من خورده بگیرند که مایکروسافت ما رو مجبور نمیکنه ولی باید جهت اطلاع این دوستان بگم که همین خود شما به یه شخصه عادی در مورد اینترنت بگید که در موردش با شما حرف بزنه به نظرتون چی در ذهنش تداعی میشه و اگر ازش بخواید یه نماد یا نشونه بهتون نشون بده اون چه چیزی رو نشون خواهد داد؟ بله اینترنت اکسپلورر و میشه همونه یه ای داره و دورش یه حلقه زد داره.

یعنی در واقعا اکثر مردم اینترنت رو با آرم اینترنت اکسپلورر میشناسند و وقتی باهاشون در مورد فایرفاکس یا کرون صحبت میکنی کلا گیج میشند و انگاری اونا رو وارد یه دنیای دیگه کردید از این رو این طول تفسیر ها نشون میده که این شرکت به دلیل سیاست های انحصار گراییش به دنبال محصور کردن مردم دنیاست به خودش و محصولاتش هست.

اما در گنو لینوکس این طور نیست، شما در اون آزادی که از هر نرم افزار آزاد و متن باز استفاده کنی؛ من اینو قبول دارم که شاید در برخی از حوزه ها نرم افزار هایی مثل مجموعه آفیس و گرافیکی آدوبی بهتر و حرفه ای تر عمل کردند اما این دلیل نمیشه که ما خودمون رو منحصر به اونها کنیم چون نرم افزار های آزاد و متن بازی مثل Gimp و  Blenderو ... وجود دارند که قدرت رقابت با این نوع شرکت های بزرگ رو داشته و حرف های زیادی برای گفتن دارند.

اینم جهت اطلاع دوستان عرض کنم که سیستم عامل گنو لینوکس دارای توزیع های مختلف برای کارکردها و سلایق مختلف هست که شما میتونید بنا بر کار، حرفه و سلیقه خودتون هر کدوم رو نصب کرده  و استفاده کنید.

این توزیع ها در هسته فرقی با هم ندارند و همشون از کرنل لینوکس استفاده میکنند ولی در نوع محیط کاربری و نوع نرم افزارهای نصب شده بر روی اون توزیع به خصوص با هم فرق میکنند، لذا همینجا به قدرتی که گنو لینوکس به کاربر میده میتونید پی ببریم، شما در گنو لینوکس قدرت مانور زیادی دارید و دستتون خیلی بازه مثل ویندوز نیست که فقط بتونید چند تا تمپ عوض کنید و تغییر خاصی رو اعمال کنید؛ شما در گنو لینوکس قدرت انتخاب بالایی دارید و به نوعی کنترل زیادی بر روی سیستم خودتون دارید.

یه چیزی که منو مجذوب خودش کرد خط فرمان و یا همون ترمینال بود که در واقع میشد گفت یه خط فرمان تمام عیار هست و وقتی شروع به کار باهاش کردم به اون زمانهایی که با خط فرمان ویندوز کار میکردم افسوس خوردم که چرا وقتم رو برای اون و یاد گرفتن ریجستری ویندوز گذاشتم.

دوستان در کل حرف در این حوزه زیاده ولی به نظرم برای این بخش کافیه اما شدیدا دوستان رو تشویق میکنم و تاکید هم دارم که به فکر محاجرت به این سیستم عامل محبوب و دوست داشتنی باشند و یا حداقل در کنار ویندوز یکی از توزیع های گنو لینوکس رو نصب کنند و کار باهاش رو شروع کنند و ابدا هم از استفاده ازش نترسند فقط قبل از هر کاری مطالعه لازم رو در زمینه نصب و کار کردن با اون توزیع رو داشته باشند؛ بنده هم تمام سعیم رو میکنم تا در نوشته های بعد آموزش های مفیدی رو برای علاقه مندام بذارم و همچنین منابع مفید مناسبی رو جهت تجربه در اختیار دوستان قرار بدم تا همه ما هر چه بیشتر از کار کردن از این سیستم عامل دوست داشتنی لذت ببریم.

با تشکر